Az Akvi-Patent számos gépében, berendezésében használja a műszaki életben egyre nagyobb teret követelő műszaki polimereket, hogy növelje a gépeinek az élettartamát, csökkentse a karbantartási igényét.

A gépek berendezések meghibásodását jelentős részben az egymással érintkező felületek súrlódása és ennek következtében fellépő kopása okozza. Ezek csökkentése érdekében egyre gyakrabban alkalmaznak különböző műszaki polimerekből készült gépelemeket. A fém felülettel érintkező polimerek kedvező súrlódási és kopási tulajdonságai széleskörű alkalmazást tesznek lehetővé.

A műanyagok műszaki alkalmazásának egyik speciális területe a csapágyak gyártása. A gyakran érintkező alkatrészeket tartalmazó berendezések tartós működéséhez jól működő csapágyakra van szükség. Ahogy nő a műanyag siklócsapágyak élettartama és csökken az áruk, a tervezők is egyre inkább számolnak velük. Az Akvi-Patent újítási közül az egyik a körmozgást végző kotróberendezések központi golyóskoszorúinak AP típusú műanyagbetétű siklócsapágyra történő cseréje volt. Ezek a központi műanyag csapágyak karbantartásmentesek, zsírozást nem igényelnek, és hosszú élettartamot biztosítanak.

Az AP típusú központi csapágy nagy szilárdságú masszív kialakítású nagy terhelést elviselő (akár 3-10 tonna) berendezés. Gazdasági szempontból is előnyös az AP típusú csapágy, mert a kialakítása lehetővé teszi a hosszú használat során elkopott alkatrészek cseréjét, anélkül, hogy a medencét le kellene üríteni és a kotró berendezést ki kéne emelni a helyéről daru segítségével. A középponti csapágy kopó alkatrészei a híd 5-10 cm-es megemelése után kicserélhetők. Megoldható a már meglévő golyóskoszorús kotróhidak csapágyainak lecserélése is a kotró kiemelése nélkül, ilyenkor szegmensekből összeállítható kivitelt ajánlunk.

A műanyag központi csapágy további előnye a fémekkel szemben, hogy külső kenés nélkül is működhetnek, zajszintjük alacsonyabb, kiváló a rezgéscsillapításuk, kicsi a tömegük, és nem igényelnek karbantartást. Méretbeli kialakítása függ a terheléstől, és igazodik a forgó kotróhíd paramétereihez, beépítési körülményeihez.

Az AP típusú központi csapágy fontosabb tulajdonságai:

  • nagy szilárdság
  • jó csúszási tulajdonság
  • nagy teherbírás
  • nagy kopásállóság
  • jó korrózióállóság
  • gondozásmentes kialakítás
  • kopó alkatrészek költséghatékony gyors cseréje
  • versenyképes ár

Központi csapágy mérete (mm) terhelhetőség (t)
∅ 600 0-3
∅ 1000 3-10