A mai világban, ahol a költséghatékony megoldások jelentős szerepet játszanak a hétköznapokban is, úgy nem mehetünk el a szennyvíztisztítás során keletkezett rácsszemét kezelése mellett sem. A kommunális vagy ipari eredetű szennyezett vizek darabos szennyező anyagainak hatékony kiszűrése során keletkezett rácsszemetet konténerekbe gyűjtik, és elszállítják, ami jelentős költséggel jár az elszállított mennyiségtől függően.
Az elszállítandó rácsszemét térfogatának, illetve nedvességtartalmának csökkentésére az Akvi-Patent rácsszemét préscsigát ajánl.
A rácsszemét térfogatának nagymértékű csökkentése gazdasági és nem utolsó sorban környezetvédelmi szempontból is igen jelentős előny az üzemeltető számára.

A préscsiga jelentősen csökkenti a rácsszemét tömegét és térfogatát, minimalizálja a szaghatást, csökkenti a hulladék lerakási, elhelyezési költségét.

Felhasználható:

  • kommunális szennyvizek rácsszemeteinek,
  • szennyvíztelep rácsszemeteinek,
  • élelmiszeripar, vegyipar rácsszemeteinek térfogat, és nedvességtartalmának csökkentésére

A préscsiga készülhet szénacél, illetve korrózióálló anyagból, a megrendelő igényéhez igazodva. A berendezés fő részei a garatos csővályú, a hajtómű, a présszakasz, és a kitárazó rész. A csővályú bedobó garat felöli végére, peremesen kapcsolódik a hajtómű. A préscsiga egy bedobó garattal fogadja a rácsszemetet egy másik gépről, ami a szennyezett vizek darabos anyagainak kiszűrésére alkalmas. A csővályú ház, valamint az utána lévő prészónában perforált. A préscsiga csőháza egy csőívvel, valamint egy kúpos csőszakasszal, úgynevezett kitárazó résszel folytatódik, majd egy négyszög keresztmetszetű garaton dob ki a konténerbe. A csővályúban forog a tengelyes szállítócsiga, amely szállítja a rácsszemetet, és a préselést, víztelenítést végzi. A csiga hajtását homlokkerekes hajtómű végzi a szállítási feladatnak megfelelő fordulatszámmal és teljesítménnyel.
A csigatengely csak röviddel a présszakasz előtt ér véget, így megfelelő nyomással képes összepréselni az anyagot a lehető legmagasabb szárazanyag tartalom elérése érdekében.
A préselés során fellépő axiális erőt, a hajtómű elé beépített axiális csapágy veszi fel, a hajtómű csapágyazása csak a nyomaték átadásból adódó radiális erőket veszi fel.
A préscsiga képes visszafelé történő forgatásra is!

Egyszerű, kialakításának köszönhetően egy rendkívül költséghatékony berendezés, mely könnyen illeszthető az élelmiszeripari, vegyipari, szennyvíztisztítói telepek mechanikai tisztítási sorába.
A berendezés alkalmas szakaszos és folyamatos üzemelésre. Működés közben felügyeletre nincs szükség.

Telepítését, beépítését és üzembe helyezését a gyártómű vállalja.
A gép telepíthető épületbe vagy szabadtérbe. A szabadtérre történő telepítéskor ügyelni kell a fagykárok elkerülésére, ezért a kitárazó részt fűtéssel és hőszigetelő burkolattal látjuk el.
A berendezés karbantartási igénye minimális.