A szennyvíztisztítás egyik fontos feladata a szennyvízben található szerves anyag (C-karbon), nitrogén- és foszfor mennyiségének olyan mértékűre történő csökkentése, amely lehetőséggel biztosítja az élő vizekbe való bevezetést. A szennyvíztisztítás fázisainak egyik része az aerob tisztítás, melynek feladata a szennyvízben található szerves szén eltávolítása és a nitrogénformák oxidálása. Az aerob folyamatok biztosításához állandó oxigénellátásra van szükség, amelyet mesterséges levegő bejuttatással, levegőztetéssel biztosítanak, ezen feladatok elvégzésére az Akvi–Patent légbefúvó, levegőztető rendszereket ajánl.

Az Akvi-Patent a levegőztető rendszereiben OTT plasztik- típusú cső- membrán levegőztető elemeket használ, melyek beépítése korrózióálló acélcsövekkel történik, oxigén-beviteli tulajdonsága megfelel minden víztechnológiai energetikai elvárásnak. A levegőztető rendszer a biológiai szennyvíztisztítók aerob medencéjének levegőellátottságát oldja meg. Használható továbbá ott, ahol levegőztetni vagy oxigénnel kell dúsítani az adott közeget (folyadékot), valamint felhasználható folyadékok keverésére is.

A rendszer alapját a korrózióálló légszállító csövek alkotják, melyekre bontható módon vannak rögzítve, és elzáró egységgel vannak szerelve az egyes levegőztető blokkok. A levegőztető blokkok a medence alján elhelyezett tartókonzolokra ülnek rá. A levegőztető elemek vizsgálatához, javításához, szereléséhez nem szükséges a medencét leüríteni, elegendő csak a felső karimapár csavarkötéseit feloldani, és a blokk szabadon kiemelhető a helyéről! A levegőztető elemek membránjai speciális EPDM gumiból vagy szilikonból készülnek és finoman perforáltak. Működés közben ez a gumimembrán biztosítja a finom levegőbuborékokat, az üzemelés szüneteltetésekor azonban biztosítja, hogy a víz ne kerülhessen a membrán alá. Ebből adódóan a rendszer alkalmas az időszakosan használt rendszerek levegőztetésére is. A levegőztető elemek időszakos víztelenítését a lefúvató szelepekkel lehet biztosítani. Célszerű ezt a műveletet bizonyos időszakonként elvégezni, mivel az összegyűlt víz csökkenti a légszállító vezetékek áteresztőképességét.

Az AP típusú OTT-plasztikkal szerelt levegőztető rendszerek előnyei:

  • alacsony telepítési költségek
  • kedvező áramlási ellenállás
  • nagy megbízhatóság
  • nagy teljesítmény
  • alacsony karbantartási igény és költség
  • költség hatékony design (egyszerű be-és kiszerelés)
  • beépítési mélység szabadon választható 1-9 m között
  • 500 mm, 750mm, 1000 mm hosszú modulok
  • EPDM 7311/003 (standard), EPDM 245 (kis lágyulású), WMQ6001 (szilikon) membrán anyagok
  • működési tartomány 3-8 m3/h – mérettől függően