A függőleges tengelyű keverő feladata tartályok, medencék tartalmának keverése.
A jó hatásfokú keverés elérése végett lassú fordulatú, nagy keverőlapát átmérővel rendelkező keverő-berendezések végzik a medence keverését.
A függőleges, alul és felül csapágyazott tengelyre csavaros kötéssel rögzített a három lapátszárny. Az alsó csapágyazás csak radiális támasztást ad a forgó tengelynek. A tengely felső vége csavaros rögzítéssel kapcsolódik a keverő hajtóműhöz. A tengely- és a lapátok súlyát a hajtómű csapágyazása tartja.
A hajtómű egy alaplemezre van szerelve. Az alaplemez egy acélszerkezetű hídra van rögzítve.
Az alsó csapágyazás két részből áll. A medence aljára csavarozott kehelybe illeszkedik az alsó csapágyház. A csapágyházban egy műanyagbetét van amelyben az alsó tengelycsonk forog.
A tengelycsonk felső végén egy tengelykapcsoló tárcsa van, alsó végén pedig egy záró tárcsa. A záró tárcsa biztosítja, hogy az egész keverőt kiemelve az alsó csapágyazás is kiemelhető. Ezáltal a medence leürítése nélkül cserélhető az alsó csapágy és tengelycsonk. A javítás után a gúla alakú csapágyház visszailleszthető a medence alján lévő kehelybe.

A függőleges tengelyű keverő feladata a rothasztótorony tartalmának keverése.
A rothasztótorony tetejéről benyúló függőleges tengelyű keverő csapágyháza karimásan csatlakozik a te-tőre. A több darabból álló tengely merev tengelykapcsolóval csatlakozik egymáshoz. A tengelyhez csavar kötéssel rögzített a három lapátszárny. A jó hatásfokú keverés elérése végett lassú fordulatú, nagy keverőlapát átmérővel rendelkező keverő végzi az iszap keverését. A lapátok három szinten helyezkednek el. A legfelső lapát a felszíni réteget töri, és keveri el. A tengelyátvezetésnél vízzár akadályozza meg a gáz kiáramlását. A közeg forgásának megakadályozására, a torony belső palástjára szerelt áramlás-törő lapok vannak.