Víztechnológiához, különösképpen a szennyvíztisztítás területén nagy vízhozamú, kis emelőmagasságú szivattyúzásra is szükség van, melyhez az Akvi-Patent függőleges tengelyű szivattyúkat ajánl. Jól illeszthető recirkulációs és iszapelvételi feladatokra, kis karbantartási igényük előnyt jelent más megoldásokhoz képest, különös tekintettel a hajtás gépészeti elemeinek (csapágyház, villanymotor) víz fölötti elrendezése miatt.

Alkalmazás

Folyadékok szállítása (nagy viszkozitású)

Felhasználható:

  • kommunális szennyvizek,
  • szennyvíztelepi iszapok,
  • élelmiszeripari, vegyipari szennyvizek szállítására.

Az Akvi-Patent Zrt legnagyobb számban a kommunális szennyvizek ülepítő műtárgyainak gépi berendezéseit gyártja. Az ülepítő műtárgyak lehetnek hosszanti átfolyásúak és köralakú sugárirányú átfolyásúak. Mindkét változathoz gyártjuk a gépészeti berendezéseket.

Műszaki paraméterek

Kapacitás (Q): 10 m3/h - 450 m3/h
Emelési magasság (H): 0,15 m - 0,6 m
Teljesítmény (P): 0,55 kW - 7.5 kW
Szívócső átmérője (D): ∅ 154 mm - ∅ 406 mm

A szivattyú egy alaplemezre épített masszívan csapágyazott tengelyt tartalmaz. A tengely hajtását egy villanymotor tengelykapcsolón át direkt hajtással forgatja. A gép beépítési helyzete függőleges tengelyű. A hajtott tengely alsó, folyadékba merülő végén szivattyú propeller van oldhatóan rögzítve. A propeller egy függőleges szívócsőbe nyúlik, amelyből kiemeli a szállítandó anyagot. A tengely csapágyazása folyamatos olajborításban üzemel. A szivattyú üzeme kézi és automata üzemben biztosított. Technológiai szempontok alapján az üzem lehet folyamatos, vagy PLC-ről vezérelve szakaszos, vagy frekvencia váltóról üzemeltetett. Üzemeltetés során fokozott figyelmet igényel a nulla fok körüli üzem. A berendezés szállítható komplett vezérlő szekrénnyel, amely tartalmazhat kézi és automatikus üzemmód váltó kapcsolót, üzemóra számlálót, hibajelzést stb.